Адміністратор

Адміністратор

На сьогоднішній день, нерідко можна почути запитання: «Коли ж відбудеться Друге Пришестя Христове і кінець цього світу?». Історія знає немало випадків, коли люди у власних здогадках намагались назначити строки для цього. Особливо в наш час, коли набули розголоси навколо дослідження місячних календарів язичеських племен Майя, котрі жили в період 2000 р. до н.е., - 250 р., н.е.,і, котрі, на думку сучасних дослідників кінця світу, закінчуючись 2012 роком, якраз і пророкують про Судний день. До цього ж, активізувались на цьому грунті деякі представники протестантської течії «Адвентистів сьомого дня», і зокрема американський проповідник і колишній інженер, 89-річний Гарольд Кемпін, котрий своєрідну міжнародну рекламну кампанію апокаліптичних прогнозів, про що свідчили бігбордні прогнози Судного Дня в точності до часу визначеного дня в різних містах України. У Висновку про кінець світу він дійшов з допомогою математичних розрахунків. За його словами, протягом 70 років вивчення Біблії він розробив систему, яка використовує математику для інтерпретації зашифрованих у ній пророцтв. Раніше Кемпінг вважав, що світу прийде кінець ще 6 вересня 1994 р., але потім виявив, що зробив математичну помилку у своїх розрахунках.

Четвер, 18 грудня 2014 01:34

Навіщо Церкві інтернет?

Мережа Інтернет все більше і більше притягує до себе людей, зокрема молодь. Окрім робочих сайтів створюються аморальні сторінки, які робляться спокусою для багатьох. Церква намагається створити певну моральність і культуру в інтернеті. Дя цього існує і наша сторінка в мережі інтернет. Нажаль, книжок і газет сьогодні читають вкрай мало людей (зокрема молодь), тому створення церковних сайтів є необхідним кроком Церкви.  При цьому, Церква всеодно застерігає свою паству від пагубного впливу цього "всесвітнього павутиння" . Слід згадати біблійну розповідь про гріхопадіння Адама і Єви, адже саме спокуса "знати все" стала причиною їх морального падіння і смерті...
Отже використання мережі інтернет є  вимушеним кроком Церкви.   

 «Не здорові потребують лікаря, але хворі; Я прийшов покликати не праведних, а грішників до покаяння» (Мр. 2,17).

П’ята неділя великого посту присвячена преподобній Марії Єгипетській. Ця свята жила в кін. 4-го – поч. 5-го ст.. (522 р. – рік кончини святої). Її житіє особливо актуальне в часи Великого посту, адже повчає нас, що навіть з великої прірви гріха, завдяки справжньому покаянню і молитві, можна піднятися до ангельської висоти чистоти і святості. Покаяння – це одна з найголовніших умов нашого спасіння.

Преподобна в юному віці покинула батьків і вела в Олександрії надзвичайно розпусний спосіб життя. Навернення її відбулося в Єрусалимі, куди Марія випадково потрапила. Вона намагалась зайди в храм, але якась невидима сила її туди не впустила. Вона переосмислила все своє життя і, розкаявшись у своїх гріхах, таки потрапила у храм. Після цієї події, преподобна усамітнилась в йорданській пустелі, де подвизалась у пості й молитвах 47 років, приносячи Богові плоди покаяння за свої старі гріхи.  

Життя Марії описав ієромонах Зосима, який випадково зустрів її у пустелі. Він бачив, як вона молилась, піднявшись у повітрі на лікоть від землі. Також Зосима оповідає як преподобна ходила по воді. Розповідь Зосими передавалось в усній формі, а в 7 ст. Софроній Єрусалимський виклав її життя на папері.

 

До святої віруючий люд молиться про визволення від блудного гріха.

 

Напередодні, в середу, служиться повний «покаянний канон», який прийнято називати Маріїним стоянням.

 

 

У 8 ст. до Різдва Христового пророк Ісая передвіщав: «…Сам Господь дасть вам знамення: ось Діва в утробі прийме і народить Сина…» (Іс7 ,14). Це пророцтво відбулося саме в той час, коли увесь цивілізований світ дійшов до повного морального занепаду; коли жорстокість, розбещення і сила стала панувати в світі і замінили собою навіть моральні цінності. Саме в такий час сталася подія, яка започаткувала визволення людства від гріха і смерті, започаткувала здійснення ще одного біблійного пророцтва про те, що саме пречиста Діва буде початком визволення (Буття 3, 14-15). Пройшло дуже багато часу, перш ніж Господь вибрав вмістилищем Сина Божого на землі найчистішу не тільки серед людей, але й серед ангельського світу – Пресвяту Діву Марію.

 

В часи чергового римського царя Октавіана Августа, коли жили нездоровими та й нечестивими імперськими ідеями, коли мало хто уже вірив в істину,  у скромному Назареті сталася доленосна для всього людства подія – Благовіщення Богородиці, тобто радісна добра звістка. Архангел Гавриїл явився нікому невідомій Діві Марії і повідомив Їй про те, що саме вона стане Матір’ю довгоочікуваного Месії-Христа. «Радуйся, Благодатна! Господь з Тобою! – привітав її Архангел, -  Благословенна Ти між жонами і благословен плід утроби Твоєї…» На здивування Маріїне Архангел відповів: «Не бійся, Маріє, бо Ти знайшла благодать у Бога. І ось, Ти народиш Сина і назвеш Його ім’ям – Ісус. Він буде великим, і назветься Сином Всевишнього, і царству Його на буде кінця».

 

Здивована Марія запитала у ангела: «Як це станеться, коли Я мужа не знаю?» Ангел повідомив Їй тайну зачаття: «Дух Святий зійде на Тебе, і сила Всевишнього осінить Тебе. Тому і народжуване Святе наречеться Сином Божим…» Останні слова Марії, як вчить Церква Христова, стали доленосними для всього людства: «Я – раба Господня. Нехай буде Мені за словом твоїм». (Лк.1, 26-38)

 

Чому доленосні?

 

Якби Пресвята Діва Марія відповіла, що не хоче брати ніякої участі у домобудівництві нашого спасіння, то його б і не сталося, адже Бог не вмішується в свободу людини, тим більше праведної. Але, на радість всім людським поколінням, Вона дала згоду, поклавшись на волю Божу, і почалося спасіння людства…

 

Саме тому свято Благовіщення є одним з найбільших свят Церкви Христової. Це – початок Нового Завіту.

 

Свято додає радості ще й тим, що майже завжди припадає у Великий піст, укріплює православних християн, вчить чистоти і смиренності, яку найбільше мала Пресвята Діва Марія – «Чесніша від херувимів, і незрівнянно славніша від серафимів…».

 

В день Благовіщення, незважаючи на Великий піст, дозволяється вживати рибні страви в честь радісного свята.

 

Преподобний Олексій народився в Римі в родині благочестивих Євфіміана і Аглаіди. Подружжя тривалий час було бездітним і невпинно молило Господа про дарування потомства. І Господь потішив подружжя народженням сина Олексія. У шість років юнак почав вчитися і успішно вивчав світські науки, але особливо старанно читав Святе Письмо. Ставши юнаком, він почав наслідувати своїм батькам: строго постив, роздавав милостиню і під багатим одягом таємно носив волосяницю. У ньому рано визріло бажання залишити світ і служити Єдиному Богу. Однак батьки збиралися одружити Олексія і, коли він досяг повноліття, знайшли йому наречену.

 

Однак святий відмовився від одруження і виїхав до Мессопотамії. Потрапивши до міста Едесси, де зберігався Нерукотворний образ Господа, Алексій продав усе, що в нього було, роздав гроші жебракам і став жити при церкві Пресвятої Богородиці на паперті і годуватися подаяннями. Преподобний харчувався тільки хлібом і водою, а отриману милостиню роздавав немічним і старим.

 

Преподобний прожив в Едесі сімнадцять років. Одного разу паламарю церкви, при якій подвизався преподобний, було видіння про нього: Матір Божа через свою святу ікону звеліла: "Введи в Мою церкву Божого чоловіка, гідного Царства Небесного; молитва його доходить до Бога, як кадило пахощів, і Дух Святий спочиває на ньому". Паламар почав шукати таку людину, але довго не міг знайти. Тоді він з молитвою звернувся до Пресвятої Богородиці, просячи її вирішити його непорозуміння. І знову був голос від ікони, який сповістив, що Божий чоловік є той самий жебрак, який сидить на церковній паперті. Паламар знайшов святого Олексія і ввів до церкви. Святий, уникаючи слави, таємно сів на корабель, що йшов до Кілікії. Але Промисел Божий вирішив інакше: буря занесла корабель далеко на захід і прибила до берега Італії. Блаженний рушив до Риму. Невпізнаний, він смиренно просив у свого батька дозволу оселитися в якому-небудь куточку його двору. Євфіміан помістив Олексія в спеціально влаштованому приміщенні при вході в будинок і звелів годувати його зі свого столу.

 

Живучи в батьківському домі, блаженний продовжував постити і проводити дні і ночі в молитві. Він смиренно терпів образи і глузування від слуг рідного батька. Кімната Олексія знаходилася навпроти вікон його нареченої і подвижник тяжко страждав, чуючи її плач. Тільки безмірна любов до Бога допомагала блаженному переносити цю муку. Святий Олексій прожив у будинку своїх батьків 17 років і був сповіщений Господом про день своєї кончини. Тоді святий, взявши хартію, описав своє життя, просячи прощення у батьків і нареченої.

 

У день кончини святого Олексія в соборній церкві служив літургію Римський Папа Інокентій (402 - 417) у присутності імператора Гонорія (395 - 423). Під час служби з вівтаря пролунав дивний Голос: "Прийдіть до Мене, всі тружденні і обтяжені, і Я заспокою вас" (Мт. II, 28). Всі присутні зі страху попадали на землю. Голос продовжував: "Знайдіть Божого чоловіка, що відходить у вічне життя, нехай він помолиться за місто". Стали шукати по всьому Риму, але не знайшли праведника.

 

З четверга на п'ятницю Папа, здійснюючи всенощне бдіння, просив Господа вказати угодника Божого. Після літургії знову в храмі почувся голос: "Шукайте Божого чоловіка в будинку Євфіміана". Всі поспішили туди, але святий вже помер. Обличчя його світилося подібно лику Ангела, а в руці була затиснута хартія, яку він не випускав, як не намагалися її взяти. Тіло блаженного поклали на ложе, покрите дорогими покривалами. Папа і імператор опустилися на коліна і звернулися до преподобного, як до живого, просячи розтиснути руку. І святий виконав їх благання. Коли лист був прочитаний, батько, мати і наречена праведника з плачем вклонилися його чесним мощам.

 

Тіло святого, від якого почали відбуватися зцілення, було поставлено посеред площі. Сюди зібрався весь Рим. Імператор і Папа самі внесли тіло святого до церкви, де воно було цілий тиждень, а потім було покладено в мармурову гробницю. Від святих мощей стало витікати запашне миро, яке надавало зцілення хворим.

 

Чесні останки святого Олексія, людини Божої, поховані у церкві святого Воніфатія. В 1216 році були знайдені мощі. Життя святого преподобного Олексія, чоловіка Божого, завжди було одним з улюблених на Русі.

 

 

У четверту неділя Великого посту згадуємо пам’ять ігумена монастиря з Синайської гори Іоана Ліствичника, який залишив нам свої навчання у формі уявних духовних сходів до неба. Етапи духовного вдосконалення він вибудовує у драбину, сходи, якими, сходинка за сходинкою, ми можемо здійнятися до Бога, до вічного життя. Здійнятися, змінюючи своє життя поступово, але неухильно. І саме в цьому полягає урок нинішнього дня, урок четвертої неділі Великого посту.

Церква вчить нас наполегливости, нестримности в духовному зростанні. Але, водночас, Церква вчить бачити духовне зростання як сходи вгору, якими ми здіймаємося поступово й непристанно. Часто ми приходимо до сповіді, розчаровані своїми втратами. Ми ж бо так сподівалися, що попередня сповідь стане рубежем, за яким геть усе в нашому житті піде по-іншому. Аж раптом ми знов повернулися до старих помилок, відчули, як вони тяжіють над нами...

Церква вчить нас не впадати в розпач через відкриття глибини нашого падіння, а поволі, сходинка за сходинкою здійматися на гору християнської досконалості. А це означає - обирати якусь конкретну мету на кожний день або на тиждень, і тоді вже кожного дня вранці і ввечері перевіряти себе: наскільки я зумів стриматися від цього гріха в цей день, наскільки мені вдається жити без нього, наскільки іншим стало моє життя. А потім, переконавшись, що ми зуміли подолати в собі цей гріх, не втрачати пильності щодо нього й обирати собі за мету боронитися від іншої життєвої проблеми. І так крок за кроком здійматися у нашому духовному вдосконаленні, пам’ятаючи, що тільки разом із Богом ми здатні пройти цю складну дорогу: шлях до неба, який простягається до небесної гори, у простір майбутнього Небесного Єрусалиму, вічного Небесного царства.

 

Четвер, 20 березня 2014 21:12

Пантанаса (Всецариця)

 

 

 

Ікона прославилася чудесними зціленнями
хворих на рак. Моляться про зцілення
онкологічних захворювань.
Історичний опис

Коли Ісус Христос входив до Єрусалиму, він наблизився до Вітфагії і Віфанії, до гори, що зветься Оливної і послав двох учнів Своїх, сказавши: "Ідіть у село; увійшовши до нього, знайдете прив’язане осля, що на нього ніхто з людей ніколи не сідав; Відв’яжіть його, і приведіть, і якщо хто спитає: Нащо відв’язуєте? скажіть тому так: Господь потребує його ".

Сторінка 1 із 3
  • ЕКСКУРС В ПРАВОСЛАВНУ ЕСХАТОЛОГІЮ. ПРО ДРУГЕ ПРИШЕСТЯ СИНА БОЖОГО НА ЗЕМЛЮ
    На сьогоднішній день, нерідко можна почути запитання: «Коли ж відбудеться Друге Пришестя Христове і кінець цього світу?». Історія знає немало випадків, коли люди у власних здогадках намагались назначити строки для цього. Особливо в наш час, коли набули розголоси навколо дослідження місячних календарів язичеських племен Майя, котрі жили в період 2000…
    Написано в П'ятниця, 19 грудня 2014 06:24 у Богослів'я Детальніше
  • Навіщо Церкві інтернет?
    Навіщо Церкві інтернет? Мережа Інтернет все більше і більше притягує до себе людей, зокрема молодь. Окрім робочих сайтів створюються аморальні сторінки, які робляться спокусою для багатьох. Церква намагається створити певну моральність і культуру в інтернеті. Дя цього існує і наша сторінка в мережі інтернет. Нажаль, книжок і газет сьогодні читають вкрай мало людей…
    Написано в Четвер, 18 грудня 2014 01:34 у Апологетика
  • Преподобная мати Маріє, моли Бога за нас…
    Преподобная мати Маріє, моли Бога за нас…  «Не здорові потребують лікаря, але хворі; Я прийшов покликати не праведних, а грішників до покаяння» (Мр. 2,17). П’ята неділя великого посту присвячена преподобній Марії Єгипетській. Ця свята жила в кін. 4-го – поч. 5-го ст.. (522 р. – рік кончини святої). Її житіє особливо актуальне в часи Великого посту, адже…
    Написано в Неділя, 06 квітня 2014 13:51 у Актуальні статті
  • Для тих, хто готується до Таїнства Шлюбу
    Бажаючи вінчатись у церкві, молоді пари починають розпитувати в храмі чи у знайомих що потрібно мати для Таїнства Шлюбу, як готуватись до нього тощо. Саме для цього ми подаємо інформацію про підготовку до Таїнства і не тільки з боку матеріального (що потрібно мати з собою в день вінчання), але й…
    Написано в Четвер, 20 березня 2014 21:03 у Актуальні статті Детальніше
  • СВЯТІ, ПРО ЩО ДО НИХ СЛІД МОЛИТИСЬ, ДНІ ПАМ?ЯТІ ЦИХ СВЯТИХ
     Іоан Предтеча  - про зцілення від головної болі (11 вересня)Іоан Богослов - допомагає у вивченні іконопису ( 21 листопада і 9 жовтня) Апостол Павел - про збереження младенців від смерті (12 липня)
    Написано в Субота, 08 березня 2014 22:57 у Актуальні статті Детальніше
  • Про мораль
    Навіщо нам потрібна мораль взагаліПро смисл життя і щастя людини     Пошуки смислу життя завжди асоціюються з пошуками істини. Як розуміє для себе людина істину, таким і вважає  для себе сенс життя. Цим самим розумінням істини визначається і характер людини, її відношення до інших людей, її діяльність у світі.
    Написано в П'ятниця, 07 березня 2014 20:00 у Богослів'я Детальніше

Запитуйте у священика

Ви можете задавати питання священику та читати запитання інших відвідувачів сайту

Щоб перейти натисніть тут...

 

Для тих, хто готується до Шлюбу

Для переходу кликніть тут...

Зареєструватись